Država
Vrsta prostora
Kapacitet
Ključne reči
Aktuelne promocije
Detaljna pretraga >>
Odabir regija i gradova:
Vrsta prostora:
Vile, salaši, turistička naselja...
ODABIR KAPACITETA:
Napomena: Detaljna pretraga važi samo za pretragu prema prostoru. Pretrage prema mapi, uslugama i letovima nisu uključene u detaljnu pretragu.
ODABIR OKRUŽENJA:

VRSTA SADRŽAJA:U ovoj državi postoji:

Država
Albanija - mapa drzave Jugoistočna Albanija Priobalna Albanija Severnoistočna Albanija

Albanija

Regioni

  • Jugoistočna Albanija
  • Priobalna Albanija
  • Severnoistočna Albanija

Jugoistočna Albanija

Region jugoistočne Albanije je poznat po gradovima kao što su Berat, Đirokastra, Korča, Libražd, Permet, Pogradec i Tepelene.
Berat je 2413 godina star grad, koji se nalazi na UNESCO listi. Đirokastra se takođe nalazi na UNESCO listi i jedan je od najpoznatijih turističkih mesta u Albaniji.
Korča je jedan od najvećih ekonomskih i kulturnih centara.
Drugi naziv za grad Permet je grad ruža. Pogradec je grad koji se nalazi na obalama Ohridskog jezera.

Priobalna Albanija

Priobalni pojas Albanije je poznat po gradovima Skadar, Drač, Valona, Lješ.
Grad Skadar je nastavo u 4. veku pre nove ere, što ga čini jednim od najstarijih gradova.
Drač predstavlja najveću morsku luku u zemlji, a ujedno je 3.000 godina star grad što ga čini najstarijim gradom u Albaniji.
Valona je domaćin druge najveće luke u Albaniji, a ujedno je bogat istorijski i antički grad.
Lješ je još jedan albanski antički grad, koji je bio poznat pod imenom Lissus.

Severnoistočna Albanija

Severoistočna Albanija je poznata po glavnom gradu Tirani, ali i po gradovima Bajram Curi, Kukes.
Bajram Curi je grad u planinskom delu Albanije koji je poznat po najčistijoj rečnoj vodi.
Kukes je grad koji se takođe nalazi u planinskom delu Albanije, a zanimljivost koja se odnosi na njega je da je zbog izgradnje hidroelektrane mora biti izmešten.
Tirana

O državi

Albanija je mala država koja se nalazi u zapadnom delu Balkanskog poluostrva, u jugoistočnom delu Evrope.
Veliki deo Albanije je prekriven planinama, mada je ona bogata i rekama, kao i jezerima. Najpoznatija jezera koja se nalaze u Albaniji su Skadarsko, Ohridsko i Prespansko jezero.
Albanija se nalazila na raskrsnici puteva Antičkog Rima i Vizantijskog carstva tako da su mnogi osvajači prolazili kroz ovaj region, što je dovelo do ukrštanja njihovih kultura.
Danas, turisti koji posete Albaniju mogu videti ostatke nekih od najvećih svetskih civilizacija kao što su Helenska, Vizantijska, Turska, Mletačka, itd.

Zahvaljujći tome, Albanija ili „zemlja orlova” predstavlja atraktivnu turističku destinaciju bogatu istorijskim i kulturnim nasleđem, ali i prelepim pejzažima.

Kongresni kapaciteti

Zahvaljujući stalnom ekonomskom, društvenom, kulturnom i političkom razvoju države, kapaciteti namenjeni MICE tržištu u Albaniji se konstantno povećavaju.
Tirana, kao glavni grad Albanije predstavlja centar kongresne industrije u kojem se i nalazi najveći broj hotela koji raspolažu kapacitetima za održavanje kongresa, seminara, konferencija koje okupljaju veći broj učesnika.

Najveći kongresni kapacitet

Kongresna palata (Pallati i Kongreseve) / Tirana, Albanija / Broj konferencijskih sala: 4 / Kapacitet najveće sale: 2.100 mesta

Međunarodni kongresi i konferencije

4. Međunarodna konferencija eko sistema - ICE 2014, Tirana
20. Kongres Karpatsko-Balkanske geološke asocijacije - CBGA 2014

ICCA statistički izveštaj

Statistički izveštaj međunarodnog kongresnog udruženja (ICCA).

2011 2012 2013 2014
Rang 0 0 100 99
Broj međunarodnih kongresa 0 0 6 5

Šta obići?
Butrint
Butrint je bio antički grad, koji se jednim delom nalazi u okviru istoimenog nacionalnog parka. U njemu se nalaze ruševine amfiteatra, kapela iz 5. veka, bazilika iz 6. veka, Lavlja kapija - gradska kapija i srednjovekovni mletački zamak iz 14. veka koji je danas muzej. Butrint se nalazi na UNESCO listi.

Skadarsko jezero
Skadarsko jezero se nalazi na granici između Albanije i Crne Gore i najveće je jezero na Balkanskom poluostrvu. Jezero je dom 45 vrsta riba, kao i 281 vrste ptica.

Đirokastra zamak
Đirokastra zamak je prepoznatljivi simbol istoimenog grada koji njime i dominira. Sa zamka se pruža pogled na važnu rutu koja ide dolinom reke. Inače, Đirokastra je poznat kao grad od kamena.

Istorijski muzej
Istorijski muzej je osnovan 1981. godine i najveći je muzej u Albaniji. U okviru Nacionalnog muzeja posetioci mogu videti stari paviljon, paviljon srednjeg doba, paviljon nezavisnosti, itd.

Et-hem Bey džamija
Et-hem Bey džamija je jedina preostala džamija, od 8 džamija koje su izgrađene u Tirani u periodu od 18. do 19. veka. Temelje za džamiju je podigao MollaBey krajem 18. veka, a kapelu je završio njegov sin Haji EthemBey u prvom kvartalu 19. veka.

Zamak Berat
Zamak Berat se nalazi u istoimenom gradu, a uglavnom datira iz 13. veka. U njegovoj blizini se nalazi dosta crkvi iz vizantijskog perioda i turska džamija.

Skenderbegov trg
Skenderbegov trg je glavni trg u Tirani, izgrđen 1968. godine. Trg je dobio ime po albanskom narodnom heroju Skenderbegu.

Ohridsko jezero
Ohridsko jezero je jedno od najlepših jezera koje se nalazi na Balkanaskom poluostrvu. Jezero se nalazi na granici između Makedonije i Albanije. Ohridsko jezero se smatra i jednim od najstarijih jezera na svetu.

Most Mesi
Most Mesi je najveći spomenik ove vrste u Albaniji, koji je izgrađen u 18. veku. Zahvaljujući izgradnji ovog mosta otvorila sa mogućnost za transport poljoprivrednih proizvoda od zemljoradnika koji su živeli u visokim predelima do jadranske obale.
Direktni letovi

Tirana

- Tirana, Srbija
Avio kompanije
« Kliknite na let sa leve strane da vidite spisak avio kompanija.
"Moj izbor" Dodaj u moj izbor

Novi događaj

Dodaj događaj u listu

Dodaj u "OMILJENO"