Tehnika i tehnologija za napredne seminare, sastanke i prezentacije

Tehnologija je neizostavni deo  savremene komunikacije i poslovanja, pa kao takva, tehnika predstavlja integralni deo organizacije i realizacije svakog događaja.

U nastavku su izdvojeni neki od novijih tehnoloških rešenja i tehnika koja pružaju podršku tokom održavanja konferencija, sastanaka, seminara, promocija i ostalih događaja.

 

Smart boardSmart Board

Smart Board predstavlja belu interaktivnu tablu koja reaguje na dodir (prst, olovka ili neki čvrsti predmet). Na Smart Boardu možete da crtate, pišete, brišete, kopirate. Predstavlja veliki touch screen koji je pogodan za prezentacije, edukacije ili interakciju sa učesnicima.

Smart Board je dizajnirala kompanija SMART Technologies. Radi na principu DViT (Digital Vision Touch) tehnologije i na taj način registruje kontakt prsta ili dodir olovke na ekranu.

Smart Board se sastoji od interaktivne bele table, kompjutera, projektora i softvera. Može da se poveže sa štampačem. Smart Board pruža mogućnost da 4 osobe istovremeno pišu, izvode funkcije miša, ili menjaju i pomeraju objekte prstima.

 

Digitalni video prezenterDVP prezenteri (Digital Visual Presenter)

DVP prezenteri predstavljaju zamenu za projektore. Oni koriste video kameru za prikaz dokumenata ili 3D objekata na ekran. DVP presenter predstavlja sjajno pomagalo ukoliko na sastanku ili prezentaciji želite da ostalim učesnicima predstavite neki sadržaj.

 

Sistem za video  konferencije

Tri najznačajnija proizvođača sistema za video konferencije su Polycom, Lifesize i VTEL. iPanel sistem omogućava da se u isto vreme razgovara i dele dokumenti, prezentacije kao i ostali sadržaji. Takođe, moguć je i pun pristup internetu dok traje konferencijski poziv.

 

Konferencijski spikerfoni sa mikrofonom od 360°

Google naočareU slučajevima kada je potrebno sa sastanka obaviti telefonski poziv, a da svi učesnici učestvuju u njemu i jasno čuju osobu sa druge strane, najbolje je koristiti konferencijski spikerfoni sa mikrofonom od 360°.

Proizvođač Polycom prednjači u odnosu na konkurente, dizajniran je specijalno za konferencije i pruža jako dobar kvalitet glasa.

„Nosiva” (Wearable) tehnologija

Najpopularniji predstavnici wearable tehnologije su Samsung pametni sat (smart watch), Apple iWatch kao i Google naočare.

Organizatorima događaja ovo će biti još jedan od mogućih načina promocije događaja. Setimo se da su nekada i društvene mreže bile inovativan način i kanal komunikacije.

 

Video (3D) Mapping

Video 3D MappingVideo mapping predstavlja tehniku koja je pogodna za promocije, svečanosti i ostale događaje, a da Vaši gosti ne ostanu ravnodušni. Radi se o tehnologiji projektovanja koja može gotovo bilo koju površinu da pretvori u dinamičan ekran. Specijalni softver savršeno uklapa sliku na površinu na kojoj se projektuje, koja ima ulogu platna (zid zgrade npr.).

Projektor i kamera su osnovna oprema potrebna za video mapping. Naravno, radi se o opremi vrhunskog kvaliteta. Na primer, za projekciju na zgradi, potreban je projektor od 20.000 lumena koji može da košta i 100.000 eur.

Ova tehnika se često svrstava u “zelene”, jer pored struje ne koristi se ništa drugo. Primer projekta video mapping u Beogradu je “Moja kravica” koji se 2013. godine realizovao na fasadi zgrade u Karađorđevoj ulici, u sklopu festivala Mikser.