Trendovi na konferencijama i seminarima

Ukoliko organizujete konferenciju ili seminar, svakako želite da ostavite utisak događaja koji je u trendu i u skladu sa poslednjim trendovima. Takođe, ukoliko samo prisustvujete nekom događaju, svakako želite da ostavite utisak da ste VI u trendu i upućeni kako stvari funkcionišu na ovim događajima. To će vam dodatno ojačati samopouzdanje i uspešnost samog događaja.

Ono što je glavno obeležje savremene komunikacije jeste da ona treba da bude što je moguće interaktivnija i tehnološki napredna. U skladu sa tim su i trendovi na konferencijama i seminarima. Pogledajte kakvi događaji su IN.

 

Mobilna aplikacijaMobilna aplikacija Konferencije (Conference app)

Da počnemo od planiranja prisustvovanja na događaju. Danas svaka ozbiljnija konferencija ima svoju mobilnu aplikaciju (pored stranice na web-u).

Ona služi da dá osnovne informacije o događaju, prikaže mapu sa lokacijom, spisak predavača zajedno sa temama predavanja, panel diskusijama, kalendar sa vremenskim rasporedom predavanja isl.

Preko “push” notifikacija mogu da se obaveštavaju korisnici o najnovijim, trenutnim ili narednim dešavanjima.

bar kod

 

Elektronska identifikacija učesnika putem bar koda ili QR koda

Izbegnite čekanje i dugačke redove (koje niko ne voli) prilikom registracije, tako što ćete registraciju učesnika vršiti elektronski, putem bar koda ili QR koda.

Za to vam je potrebno da se na registracionim bedževima nalazi odštampan bar kod ili QR kod, i da osoba koja vrši registraciju ima QR i/ili bar kod čitač.

 

Program konferencije (Agenda) odštampan na registracionim bedževima koje se nose oko vrata

Danas je zaista neophodno da budemo ekološki osvešćeni, ne toliko zato što je to trend, već neophodnost. Zato treba uočiti sve segmente u kojima možemo da štedimo životnu sredinu, a i naš novac. Ako već štampamo registracione bedževe koje se nose oko vrata, hajde da na njih stavimo 2u1 ili 3u1 informacije. Sa jedne strane to može da bude registracioni bedž sa imenom i prezimenom učesnika, i recimo, njegovim twiter ID, a sa druge strane  odštampan Program konferencije (Agenda). Takođe na njima može pisati i, recimo, šifra za Wifi i hashtag Konferencije. Vrlo korisno, moderno, pametno i u trendu.

 

Tweet wallTweet wall

Jedna od sjajnih stvari za komunikaciju i uključivanje učesnika u sam događaj, jeste Tweet wall. Princip je je jednostavan, svi učesnici, tačnije svi korisnici twitera, mogu da komentarišu ono što se trenutno dešava na Konferenciji koristeći zvaničan hashtag (#) Konferencije. Ti komentari se naizmenično pokazuju na „Tweet wall“-u, koji se prikazuje na velikom platnu i na vidnom mestu svim učesnicima tokom trajanja događaja.

Na taj način, svi učesnici, u realnom vremenu, indirektno mogu da komuniciraju, pišu ono što je na njih ostavilo najveći utisak, citiraju nekog govornika, i da vide šta drugi misle, ističu, isl. Naravno, tweet wall, pored toga što tehnološki i komunikativno obogaćuje događaj, utiče i na njegovu popularizaciju i prisutnost na društvenim mrežama.

Interaktivna tablaInteraktivne table

Kada su u pitanju seminari, obuke i edukacije, korišćenje interaktivnih tabli je zanimljivo rešenje. Interaktivna tabla, predstavlja zapravo, jedan veliki ekran osetljiv na dodir (touch screen).

Po njemu može da se piše, crta, briše, otvaraju drugi fajlovi, video zapisi, slike…, sve pritiskom prsta (ili nekim drugim pokazivačima ili olovkama) na ekran. Prednost korišćenja interaktivne table je, kako joj i ime kaže, povećana interakcija sa učesnicima, ali ona svakako doprinosi i da učesnici sa više pažnje prate izlaganje.

 

Prezi prezentacijaPrezi prezentacije

Još jedan alat za držanje pažnje prilikom prezentacija, jeste prezentacioni softver Prezi, koji je moderna alternativa PowerPoint-u. Razvijen je u Mađarskoj, a reč prezi na mađarskom znači prezentacija.

Osnovna karakteristika ovog programa jeste mogućnost zumiranja i prelaska na razne elemente na prezentaciji u kojima se nalaze neke dodatne informacije ili slike, koje se vide tek nakon tog zumiranja.

Na taj način se drži pažnja slušaocu, koji sa zanimanjem prati tu „putanju“ prezentacije, odnosno, kako i gde će se pojaviti neka nova informacija. Probajte za početak, besplatno, onlajn da napravite Prezi prezentaciju, samo otvaranjem korisničkog naloga na prezi.com

 

anketaSprovođenje ankete na licu mesta među učesnicima na tabletu

Za istraživanje mišljenja ili strukture učesnika, može se sprovesti anketa među učesnicima na licu mesta.

Bez gomile papira i olovki, anketa jednostavno može da se sprovede na tabletu, sa postavljenim pitanjima, na koja učesnik odgovori jednostavnim dodirom na ekran i zatim prosledi dalje.

Rezultati istraživanja, po potrebi, mogu na licu mesta da se prikažu i prokomentarišu.

 

Speed networkingSpeed networking

Jedna od koristi koje bi svako trebalo da ima od prisustvovanja nekoj konferenciji ili sličnom događaju, jeste upoznavanje i networking sa drugim učesnicima, bilo da su to kolege ili uticajne ličnosti iz određene industrije. Činjenica je da su na većini događaja učesnici prepušteni sami sebi u ovom slučaju.

Danas puno ljudi komunicira uglavnom virtuelno, putem mejlova, društvenih mreža, foruma isl. To često rezultuje nesigurnošću prilikom direktne komunikacije, odnosno komunikacije licem u lice.

Zato bi vi, kao dobar event planer ili domaćin, trebalo da kreirate prilike za networking. Jedan od interesantnih načina da se inicira i olakša međusobno upoznavanje, za manje grupe, jeste tzv. speed networking. To je, zapravo, isto kao „speed date“ samo u ovom slučaju svi učesnici imaju po par minuta da se međusobno upoznaju, razmene vizit karte i mišljenje, u cilju upoznavanja kolega, branše i eventualne poslovne saradnje.

 

Obroci spremljeni od organskih namirnica i/ili bezglutenski obroci

Danas je široko raspostranjen trend ishrana od organskih namirnica, kao i namirnice bez glutena. Svako ko vodi računa o svom zdravlju ali i o trendovima, ceniće ukoliko za ručak ili ketering na događaju ima mogućnost da izabere i neki ovakav obrok. Takođe, treba ponuditi i obroke spremljene od lokalnih namirnica, prvo zbog autentičnosti podneblja, a drugo zbog pozitivnog socijalnog uticaja koji taj čin ima na zajednicu u kojoj se događaj održava.

 

Selfness programSelfness program za učesnike događaja

Ukoliko za manju grupu organizujete deo za opuštanje, umesto klasičnog wellness-a,  ima hotela koji nude tzv. selfness program. Naglasak ovog programa je na individualnosti svakog pojedinca, da svako bude ono što jeste, na takvom pristupu i tretiranju kako bi “pronašli” sebe i svoj unutrašnji mir i balans.

Ovo je tehnika pomoću koje se pojedinac usmerava da sagleda svoje unutrašnje “ja” i na taj način se otkrivaju uzroci određenih poteškoća. Klasičan wellness  nudi, da tako kažemo, kratkotrajno opuštanje i relaksaciju, dok selfness teži trajnoj unutrašnjoj promeni. Stoga, kao nešto drugačije, razmotrite selfness program za učesnike vašeg događaja.

Autor: Miona Milić

#kongresniturizam
#SEEmice

Podeli: