Ljubljana

Ljubljana

275 km2
280,000
+386 1
1000
GTM +1, GTM+2

Centralna Slovenija

O DESTINACIJI

Ljubljana je glavni i najveći grad republike Slovenije. Grad Ljubljana se nalazi u centralnoj Sloveniji, na reci Ljubljanici, malo pre njenog ušća u Savu.Kako je grad dobio svoje ime, još uvek nije sasvim razjašnjeno. Smatra se da je reč "ljubljana" nastala od slavenske reči ljubljena ili latinskog aluviana (nabujala rijeka). Neki takođe povezuju lik iz staroslavenske mitologije, Laburus, sa imenom grada. Ono što jeste poznato, to je da grad leži na mestu starog rimskog naselja Emona, osnovanog 15. godine. Ime Ljubljana se prvi put pominje 1144 (kao Laibach) i 1146 (kao Luwigana).

KONGRESNI KAPACITETI

Ljubljana je veoma važna kongresna destinacija. Ipak danas je najviše ponosna na Kongres Alijanse, koji je okupio najpoznatije državnike na početku 19 veka, i može da ponudi odlične kongresne kapacitete.U centru se nalazi Cankarjevom dom, koji predstavlja dom kulture i kongresni centar, kao i gradski hoteli i okolni objekti su mesta gde se konferencije i kongresi održavaju na najvišem nivou svake godine.Kao trgovinski centar Ljubljana je domaćin brojnim sajmovima, i kao i bilo koji glavni grad takođe nudi brojna iskušenja u kupovini, od manjih prodavnica i butika u starom gradskom jezgru do velikih centara za kupovinu na periferiji.Ljubljana, kao glavni grad Slovenije u ponudi pored Cankjarevog doma i kongresnog centra Ljubljane, koji ujedno ima i najveći kapacitet sale u Ljubljani, ima da ponudi i brojne hotele među kojima se ističe City Hotel Ljubljana. U blizini Ljubljane se nalaze i Hotel Kokra **** i Kongresni Centar Brdo.

NAJVEĆI KONGRESNI KAPACITET

Kongresni centar Ljubljane / Ljubljana, Slovenija / Broj konferencijskih sala: 24 / Kapacitet najveće sale: 2.200 mesta

MEĐUNARODNI KONGRESI I KONFERENCIJE

35. Kongres Asocijacije Evropskih računovođa - EAA, 2012, Ljubljana (1.000 učesnika)10. Svetski kongres medicinskih sestara i anesteziologa - WCNA 2012, Ljubljana (500 učesnika)PRES - Evropsko društvo pedijatrijske reumatologije, 2013, Ljubljana (1.000 učesnika)

MEĐUNARODNI SAJMOVI

Conventa - sajam Jugoistočne Evrope, 2013, Ljubljana