Albanija

Albanija

28,748 km2
3,150,886
Tirana
+355
Lek
CET (UTC+1), CEST (UTC+2)
Albanski
.al

Regioni i gradovi

O DRŽAVI

Albanija je mala država koja se nalazi u zapadnom delu Balkanskog poluostrva, u jugoistočnom delu Evrope.Veliki deo Albanije je prekriven planinama, mada je ona bogata i rekama, kao i jezerima. Najpoznatija jezera koja se nalaze u Albaniji su Skadarsko, Ohridsko i Prespansko jezero.Albanija se nalazila na raskrsnici puteva Antičkog Rima i Vizantijskog carstva tako da su mnogi osvajači prolazili kroz ovaj region, što je dovelo do ukrštanja njihovih kultura.Danas, turisti koji posete Albaniju mogu videti ostatke nekih od najvećih svetskih civilizacija kao što su Helenska, Vizantijska, Turska, Mletačka, itd.Zahvaljujći tome, Albanija ili „zemlja orlova” predstavlja atraktivnu turističku destinaciju bogatu istorijskim i kulturnim nasleđem, ali i prelepim pejzažima.

KONGRESNI KAPACITETI

Zahvaljujući stalnom ekonomskom, društvenom, kulturnom i političkom razvoju države, kapaciteti namenjeni MICE tržištu u Albaniji se konstantno povećavaju.Tirana, kao glavni grad Albanije predstavlja centar kongresne industrije u kojem se i nalazi najveći broj hotela koji raspolažu kapacitetima za održavanje kongresa, seminara, konferencija koje okupljaju veći broj učesnika.

NAJVEĆI KONGRESNI KAPACITET

Kongresna palata (Pallati i Kongreseve) / Tirana, Albanija / Broj konferencijskih sala: 4 / Kapacitet najveće sale: 2.100 mesta

UKUPNI KAPACITETI

Ukupni smeštajni kapaciteti prema kategorizaciji hotela (5, 4, 3 i 2 zvezdice) ove destinacije prikazani su u priloženoj tabeli:

Hotela
Soba
Ležajeva
ICCA STATISTIČKI IZVEŠTAJ

Statistički izveštaj međunarodnog kongresnog udruženja (ICCA)

2013 2012 2011 2014
Rang 100 0 0 99
Broj međunarodnih kongresa 6 0 0 5

MEĐUNARODNI KONGRESI I KONFERENCIJE

4. Međunarodna konferencija eko sistema - ICE 2014, Tirana20. Kongres Karpatsko-Balkanske geološke asocijacije - CBGA 2014

MEĐUNARODNI SAJMOVI

POZNATE LIČNOSTI

Sidni Hoxha

Sidni Hoxha je albanski plivač, koji se sa 16 godina prvi put takmičio na Olimpijskim igrama 2008. godine u kategoriji 50m slobodnog plivanja.

Majka Tereza

Majka Tereza je bila rimokatolička časna sestra i misionarka albanskog porekla koja je većinu svog života provela u Indiji. Majka Tereza je 1979. godine dobila Nobelovu nagradu za mir.

Toni Dovolani

Toni Dovolani je albanski baletan, instruktor i sudija rođen 1973. godine u Prištini. Ovaj poznati baletan živi u Njujorku, a poznat je po učešću u američkoj verziji Plesom do snova.

Ismail Kadare

Ismail Kadare je najpoznatiji albanski pisac, rođen 1936. godine.Godine 1996. Ismail Kadare je posato doživotni čkan Francuske akademije morala i političkih nauka. Pisac živi i radi u Parizu, a njegova dela su objavljena na oko 30 jezika.

Lorik Cana

Lorik Cana je poznati albanski fudbaler trenutno igra u fudbalskom klubu Lazio. Cana je i član postave reprezentacije Albanije. Pre odlaska u Lazio Cana je bio igrač Paris Sen Žermena, Marselja, Njukasla, Sanderlenda, Galatasaraja.

Ahmet Zogu

Ahmet Zogu je poznat kao Skenderbeg III, koji je bio premijer, predsednik i na kraju kralj Albanije.

Masiela Luša

Masiela Luša je albansko - američka glumica, pisac, producent i humanitarka koja je prvo priznanje dobila nakon uloge u filmskim i televizijskim projektima kao što je nagrađivania ABC serija Džordž Lopez i Poslednji vampir .